طلاق بائن

گاهی اختلاف و تعارض بین زوجین به‌ حدی زیاد می‌شود که دیگر امکان سازش و ادامه زندگی وجود ندارد و آن‌ها را مجبور به طلاق می‌کند. شاید شما هم شنیده باشید که طلاق انواع مختلفی دارد. در این مطلب قصد داریم اطلاعات دقیقی درباره طلاق بائن در اختیار شما قرار دهیم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

طلاق بائن چیست؟

طلاق انواع مختلفی دارد؛ یکی از معیارهای تقسیم‌بندی طلاق، قابلیت رجوع مرد به زن بعد از طلاق است. بر این اساس دو نوع طلاق رجعی و بائن وجود دارد. ویژگی اصلی طلاق بائن این است که امکان برگشت مرد به زن در ایام عده بدون جاری شدن صیغه محرمیت وجود ندارد.

عده به مدت زمانی گفته می‌شود که زن بعد از طلاق یا بعد از مرگ همسر اجازه ازدواج ندارد. اما قانونگذار در طلاق رجعی این حق را در اختیار مرد قرار می‌دهد که تحت شرایط خاصی بتواند بدون نیاز به انعقاد عقد جدید به زن رجوع کند. به عبارت دیگر بعد از طلاق رجعی، امکان رجوع مرد با شرایط قبلی وجود دارد، طوری که انگار طلاق صورت نگرفته است.

به طور مثال طلاق توافقی از مصادیق طلاق رجعی است که امکان بازگشت را برای مرد فراهم می‌کند. لازم است بدانید در صورتی که طلاق جاری شده بین زوجین بائن باشد، مرد می‌تواند هر زمان که بخواهد بدون نیاز به اجازه دادگاه با شخص دیگری ازدواج کند. زیرا مسئولیتی در مقابل زن ندارد و حتی ملزم به پرداخت نفقه نیست.

انواع طلاق بائن کدام است؟

مطابق قانون مدنی 1145 طلاق بائن یک نوع نیست و تحت شرایط متفاوتی جاری می‌شود. انواع مختلف طلاق بائن هم شامل موارد زیر است:

طلاق زن یائسه

در مواردی که زن به دلیل سن یا هر دلیل دیگری یائسه شده باشد و تصمیم به طلاق بگیرد، امکان رجوع برای مرد وجود ندارد. البته در این شرایط زن مستحق دریافت کل مهریه است.

انواع طلاق بائن

طلاق زن با سن کمتر از 9 سال

در مواردی که سن زن هنگام طلاق کمتر از 9 سال است، در صورت تمایل مرد برای رجوع باید مدت زمان عده سپری شود.

طلاق بائن غیر مدخوله

وقتی طلاق در دوران عقد یا پیش از برقراری رابطه جنسی باشد، از نوع بائن غیر مدخوله است. مطابق قوانین مدنی در صورتی که بین زوجین رابطه جنسی برقرار نشده باشد، زن می‌تواند نیمی از مهریه را مطالبه کند. اما در مواردی که قبل از طلاق آمیزش جنسی اتفاق افتاده باشد، زن می‌تواند تمام مهریه را دریافت کند.

طلاق سوم یا سه‌ طلاقه

وقتی طلاق برای سومین بار بین زوجین اتفاق بیفتد، دیگر امکان بازگشت و رجوع برای مرد وجود ندارد و طلاق از نوع بائن است. البته در این شرایط حق دریافت مهریه از زن سلب نمی‌شود.

به این نکته هم دقت داشته باشید که فرقی نمی‌کند وصلت بین زوجین از نوع رجوع باشد یا به واسطه جاری شدن عقد اتفاق بیفتد، در هر حال اگر جدایی برای سومین بار اتفاق بیفتد، دیگر مرد بعد از سومین بار امکان رجوع ندارد.

طلاق بائن خلع

یکی دیگر از مواردی که تحت عنوان طلاق از نوع بائن دسته‌بندی می‌شود به دلیل خلع است. یعنی زن از مرد متنفر است و بخشی از مهریه یا تمام آن را به مرد می‌بخشد تا راضی به طلاق شود. در این شرایط زن دیگر نمی‌تواند مبلغ بخشیده شده مهریه را از مرد مطالبه کند.

طلاق بائن مبارات

طلاق مبارات و خلع مشابه هم هستند و با بخشیدن بخشی از مهریه یا تمام آن انجام می‌شود. تنها تفاوت در این است که در طلاق خلع تنفر یک طرفه و از جانب زن است، در حالی‌که در طلاق مبارات تنفر بین زن و مرد دوطرفه است.

امکان رجوع مرد به زن بعد از طلاق خلع و مبارات فقط وقتی میسر است که زن مایل باشد مالی را که به مرد تملیک کرده پس بگیرد و مرد هم حاضر به این اقدام شود.

احکام طلاق بائن

همان‌طور که برای عقد صیغه جاری می‌شود، برای طلاق هم صیغه طلاق در شرایط خاصی جاری می‌شود. مطابق قوانین شرع لازم است هنگام جاری شدن صیغه طلاق شرایط زیر رعایت شود.

مهریه در طلاق بائن

مهریه از حقوق مالی زن است که به واسطه عقد بر ذمه مرد قرار می‌گیرد. یکی از سوالات متداول کسانی که درخواست طلاق می دهند این است که چگونه می‌توانند مهریه خود را مطالبه کنند. بهتر است بدانید مهریه در طلاق رجعی و بائن با هم تفاوت دارد.در صورت همبستری زن و مرد طلاق از نوع بائن نیست و طلاق رجعی است.

بنابراین زن می‌تواند تمام مهریه خود را از مرد مطالبه کند. اما در در صورتی که نزدیکی بین زوجین صورت نگرفته باشد، زن فقط می‌تواند نیمی از مهریه را از مرد مطالبه کند. در صورتی که زن در طلاق بائن، مهریه خود را ببخشد، در مدت عده نمی‌تواند از مرد درخواست مهریه نماید. اما بعد از به پایان رسیدن مدت زمان عده، می‌تواند درخواست مهریه کند که در این صورت طلاق از حالت بائن خارج و رجعی خواهد شد.


دکتر فیض آبادی وکیل موسسه حقوقی دادگستر میرداماد

اشتراک گذاری

اگر این مطلب برای شما مفید بود، آن را به اشتراگ بگذارید

مطالب مرتبط

حقوق را بشناسید، از آسیب‌ها جلوگیری کنید

مهریه بعد از فوت شوهر نیز باید به زن پرداخت شود. در این‌ رابطه قوانین و تبصره‌های مختلفی وجود دارد که تعیین می‌کنند چگونه

ازدواج پیوندی مقدس و تعهدی مهم است که بر پایه اعتماد و صداقت بنا می‌شود. اما گاه ممکن است این اعتماد با فریب و

مهریه از حقوق مالی زنان است که به واسطه جاری شدن عقد نکاح بر ذمه مرد قرار می‌گیرد.  هر زمان زوجه مهریه عندالامطالبه را

حقوق خانواده به مجموعه قوانین و مقرراتی اطلاق می‌شود که ناظر به تنظیم روابط خانواده است. خانواده کوچکترین واحد اجتماعی است و نقش مهمی

جستجو کنید

تماس با ما

مشاوره
سوال و پاسخ
مسیریابی دفتر

02122227212

02122227112

09121991266