منظور از نزاع دسته جمعی چیست؟

منازعه یکی از جرایم علیه اشخاص محسوب می شود که غیر قابل گذشت است . تحقق نزاع دسته جمعی، منوط به شرکت حداقل سه نفر در منازعه و ایجاد یکی از نتایج مطرح در ماده ۶۱۵ بخش تعزیرات قانون‌ مجازات اسلامی است این قانون مقرر می دارد ؛ هر یک از شرکت کنندگان در نزاع ( منازعه) حسب مورد به مجازات هایی که در ادامه خواهیم گفت محکوم می شوند.

انواع مجازات منازعه (نزاع دسته جمعی)

 1-در صورتی که نزاع منتهی به قتل شود به حبس از یک تا سه سال
2-در صورتی که منتهی به نقص عضو شود ، به حبس از یک تا سه سال
3-در صورتی که منتهی به ضرب و جرح شود ، به حبس از سه ماه تا یک سال

منازعه با یکدیگر، شرایط و موقعیت خاصی است که وقوع جنایت در آن وضعیت، موجب تعزیر خواهد بود.منازعه به این معنا است که همه شرکت‌کنندگان مرتکب زد و خورد شوند؛ حال اگر گروهی صرفاً مضروب واقع شده و عکس‌العملی از خود نشان ندهند، مشمول شرکت در نزاع دسته‌جمعی نخواهند بود.

مجازات هر یک از شرکت‌کنندگان در نزاع، حسب نتایج حاصله متفاوت خواهد بود و در هر حال فارغ از اینکه عامل جنایت مشخص باشد یا خیر، تمامی شرکت‌کنندگان در نزاع قابل مجازات هستند و در صورت معلوم بودن عامل جنایت خاص، مجازات قصاص یا دیه نیز در خصوص وی اجرا خواهد شد. جبران ضرر و زیان ناشی از منازعه، بر عهده همه منازعه‌کنندگان اعم از ضارب و مصدوم است.

انواع مجازات منازعه
  • تبصره ۱: در صورتی که اقدام شخص، دفاع مشروع تشخیص داده شود، مشمول این ماده نخواهد بود.
  • تبصره ۲: مجازات‌های فوق مانع اجرای مقررات قصاص یا دیه حسب مورد نخواهد شد.»

به عبارت دیگر اگر یکی از منازعین مرتکب قتل فرد دیگری شده باشد، حسب مورد مجازات قتل عمدی یا قتل غیرعمدی را نیز باید تحمل کند.

مطالبه ضرر و زیان به چه صورت است؟

همان‌گونه که گفته شد، مجازات حبس مقرر در بندهای سه‌گانه ماده ۶۱۵ بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی، اعم از اینکه عامل صدمه مشخص باشد یا نامشخص، لازم‌الاجرا است. بدیهی است که اگر عامل صدمه مشخص نباشد، نمی‌توان صحبت از قصاص نفس یا عضو به میان آورد چرا که با شک و شبهه نمی‌توان حکم به قصاص نفس یا عضو دیگری صادر کرد و مسلما این امر خلاف منطق و موازین شرعی است.

برخی معتقدند که مطالبه ضرر و زیان در جایی که عامل مشخص نیست، وجاهت قانونی ندارد زیرا وقتی عامل صدمه مشخص نباشد به لحاظ عدم احراز رابطه علیت بین رفتار مرتکب و صدمه، موجبی برای مطالبه ضرر و زیان نیست. در نتیجه در بحث منازعه صرفا می‌توان اقامه شکایت کیفری کرد اما به نظر می‌رسد که امکان مطالبه دیه وجود دارد. چون صدمه‌ای اعم از قتل یا جرح یا نقص عضو وارد شده و بدون تردید منازعه نیز سبب آن بوده است.


وکیل فیض آبادی موسسه حقوقی عدالت گستر میرداماد

اشتراک گذاری

اگر این مطلب برای شما مفید بود، آن را به اشتراگ بگذارید

آخرین مطالب

حقوق را بشناسید، از آسیب‌ها جلوگیری کنید

گسترش روابط اجتماعی و شبکه‌های مجازی، ارتباط‌های غیرمستقیم را نیز گسترش داده است. بر همین اساس، ارتباط بین زن و مرد غریبه و غیر

بر اساس قانون، زن و مرد در زندگی زناشویی، حق و حقوقی دارند که در صورت رسیدن به مرحله طلاق، تمامی آن‌ها لازم به

طلاق یک عمل حقوقی یکطرفه  است که به موجب آن ازدواج بین زن و مرد به پایان می‌رسد و در حقیقت رابطه عاطفی به

حضانت یعنی اینکه یک نفر، مسئولیت شخص دیگری را بر عهده بگیرد. کسی که عهده دار نگاهداری و تربیت کودک (حضانت) است الزاماً همان

جستجو کنید

تماس با ما

مشاوره
سوال و پاسخ
مسیریابی دفتر